Källaren med ett eget liv & att bryta mönster.

Vi bor fem personer på 88 kvadrat. Det är inte på något sätt tokigt, jag gillar verkligen vår lilla koja på berget (vi bor på en höjd, men ett berg låter tuffare, ungefär som att man är Bamses farmor). I alla fall, att bo sådär tight kräver sin disciplin. Var sak på sin plats, inte för mycket onödigt bös etc etc. I vårt fall är räddningen ett väldigt generöst källarförråd som sväljer sådant som inte används dagligen. Typ skidor. Och SUP:ar. Och andra tuffa grejor.

Ibland känns den där källaren dock mer som en förbannelse mer än en räddning.
Vi för en tuff kamp, min källare och jag, och med tanke på att posten ”få ordning på källaren” stått på min att-göra-lista de senaste fyra åren känns det inte som att jag är vinnaren precis. Den vägrar låta sig tämjas.

Det finns naturliga förklaringar. Först flyttade vi från ett hus i Tyskland som var 240 kvm och hade då lite mer prylar än vad lägenheten mäktade med (vi fick typ trycka igen källardörren med våld).
När jag äntligen fått det överflödet under kontroll så dog min svärfar och vips var jag tillbaka på ruta 1. Inser att jag låter väldigt cynisk nu, som att det värsta med att min svärfar lämnade var att källaren fylldes upp igen. Så var det givetvis inte men det var en konsekvens av hans bortgång som är relevant i den här texten.

Trots otaliga timmars rensande så förblir källaren lite av en kaos-zon. Vi är som sagt fem personer i hushållet, varav tre barn som växer ur och i kläder, som tröttnar på leksaker och vars intressen växlar. Men likväl borde det gå att göra plats för det som verkligen är av värde och få undan alla de där sakerna som bara ”är” där nere av oklar anledning.

Lyssnade på en av mina favoritpoddar ”The minimalist mom podcast” för ett tag sedan, då de pratade om att hålla sig till en budget och emotionell shopping. Jag är hyfsat bra på att identifiera när jag slentrianshoppar som kompensation för något som inte gått vägen och ibland tillåter jag mig själv att ”trilla dit” men det är rätt sällan. Ändå tycker jag att prylarna kommer in i större takt än de åker ut, att jag ägnar för mycket tid åt att rensa och att vi fortfarande har för mycket saker. I ovan nämnda podd pratade de om att göra en shopping detox. Att helt enkelt ge sig själv ett totalförbud under en viss tid för att bryta mönster och för att bättre kunna identifiera verkliga behov som inte går att lösa med något som redan finns i ägorna eller som går att låna.

Började då fundera på om det kanske faktisk är så att jag rensar upp – och sen fyller på eftersom jag varit så duktig och rensat ut. Köper det mesta till både mig och barnen begagnat och har insett att jag gärna köper grejor ”som kan vara bra att ha”. Det är i och för sig rätt tänkt för när ett behov uppstår kan det vara akut och då kanske det inte funkar att invänta rätt begagnade pryl utan lösningen blir att köpa nytt. Men med handen på hjärtat så är väldigt många av de där köpen okynnesköp som inte alls fyller ett behov utan mest görs för skoj skull. Jag har också en tendens att köpa saker till diverse projekt som jag planerar att göra. Ett av tio kanske genomförs. Resten hinns inte med utan hamnar på en hög som osar dåligt samvete nere i källaren.

Typ sådana här projekt. Loppad bricka som ska målas, täckas med mosaik av kross-porslin och sedan fraktas till en sommarstuga…

Har därför bestämt mig för att köra tre månaders shoppingstop. Inga kläder till varken mig eller barnen.
Inga skönhetsprodukter. Ingen heminredning. Inga leksaker. Inget pyssel (varken till mig eller yngsta barnet, vi drunknar i det och jag är riktigt dålig på att säga nej till henne). Inga nya projekt får heller startas förrän de som är på gång är klara. Jag tänker att om jag bara ger mig själv väldigt tydliga regler under en ganska begränsad tid så borde jag klara det. I podden diskuteras värdet av att bryta mönster och hur mycket lättare det är att hålla sig till nya vanor när man fått distans till de gamla. Jag hoppas på den förändringen och att jag i slutet på det här året med gott samvete kan checka av den förbenade få-ordning-på-källaren-punkten.

To be continued…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s