Vanor att förbättra i vinter!

Jag läser geografi i min lärarutbildning och till min stora glädje – och totala fruktan – är det starkt fokus på miljö och klimat.
Den totala fruktan kommer sig av det fullständigt skitläskiga som det innebär att djupdyka i det här med vår planet och hur vi människor fullständigt våldtar den på så många sätt. Men det bästa sättet att bota ångest är genom handling. Så jag har skrivit ner ett gäng konkreta mål att fokusera på i vinter.


Garderoben
Det är väldigt lätt att ryckas med i hetsen kring att ”uppdatera säsongsgarderoben” när sanningen är att vi har fullt tillräckligt redan. Att rensa ordentlig i sociala flöden, avregistrera sig från butikernas reklamutskick och shoppa sin egen garderob är knep för att inte luras till att tro att man behöver mer. Känns garderoben torftig kan man alltid botanisera i makens/kompisens/syskonens/barnens garderober.

Jag är en förespråkare för kapselarderoben som jag roterar två till fyra gånger per år. Jag har en basgarderob som finns med mer eller mindre hela året och sen ett gäng säsongsbaserade plagg som åker in och ut ur förrådet.
Om jag känner att jag behöver addera något försöker jag främst hitta det begagnat. För som sagt – det finns redan mer än tillräckligt producerade kläder för att täcka våra behov.

Jag har testat lite olika varianter av kapselgarderoben med Project 333 som utgångsläge. Jag ligger generellt sätt något högre än på 33 plagg men det spelar inte så stor roll. Jag byter också ut plagg då och då men då är reglerna en in en ut och att sälja eller skänka bort det jag gör mig av med och köpa det jag behöver second hand. 

Shoppingen
Shoppa lokalt istället för att beställa online. Onlineköpen brukar ofta resultera i överdriven konsumtion (”jag ska bara upp i 499.- för fri frakt, jag köper ett par extra strumpor”). När man är hungrig, arg, ledsen, trött eller vill fira, kan shoppingen lätt bli en quid fix. Mitt tips: ät något (inte en hel bytta Ben & Jerry), skrik i en kudde, gråt i en kudde, sov på en kudde eller ta ett glas bubbel. Ett survival kit med kudde, bubbel och energibars att ta till när shoppingsuget gör sig påmint kan med andra ord vara bra att ha till hands.// bild //

Maten
Mer vegetarisk mat till folket. Vi har dragit ner väldigt mycket på köttet och det vi äter är oftast vilt som vi köper från makens kollega som jagar på fritiden. Men en ambition är att laga mer vegetarisk mat som barnen också äter. Som det är idag fuskas det mycket med kalkon, kyckling och fisk och det är väl ok då och då men önskvärt är att vegetariskt blir det givna valet. Jag har också som ambition att köpa mer lokalproducerat och bli mycket bättre på att äta efter säsong. Slutligen planera maten ännu bättre och minska matsvinnet mer.

Bilen
Alltid välja cykel och promenad framför bilen. Vi har faktiskt varit väldigt duktiga på att låta bilen stå när det kommer till korta sträckor. Det kan delvis bero på att vår garageplats är så tight att jag vägrar köra in bilen och därmed också drar mig för att köra ut bilen. Plus att jag alltid shamear min man så fort han ens funderar på att ta bilen inom tull. Men vi reser (reste får man väl säga nu) en del långväga med bil när det tilläts. Jag har iofs lobbat för miljövänligare alternativ här hemma men tyvärr har jag en man som inte alltid är med på tåget (bokstavligt talat). Varför är det alltid så – att männen håller fast vid bilar likt snuttefiltar..?

Barnen
Jag köper nästan allt som mina barn behöver begagnat och har även blivit en fena på att bara köpa det som de faktiskt behöver, killarna kör helt klart kurerade kapselgarderober vid det här laget. Helt enkelt eftersom jag är så trött på att rensa ut saker. Att göra en ordentlig inventeringslista i kalendern eller telefonen är mitt go-to-tips. Då vet man precis vad man behöver och undviker att falla dit på okynnesköp. Det gäller egentligen alla områden som har med inköp att göra. Skönt också när jag gick igenom min äldsta sons garderob och konstaterade att han endast hade två långärmade tröjor och frågade om jag inte skulle försöka haffa en till. Äsch svarade han, jag använder nästan aldrig tjocktröja (sant) så två är fullt tillräckligt.
Goals ändå!


Inte superkrångliga mål att efterleva. Inte fullt tillräckliga heller men det lättar en del av ångesten att i alla fall göra något. 
Hur gör ni för att stävja klimatångest? Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s