Stendörren T/R

I dessa tider då alla de planer som smorts plötsligt lagts på is kan det vara läge att tänka om. Vår påsk i Göteborgs skärgård försågs med ett stort rött kryss i kalendern och ersattes med 5 tomma kalenderdagar i Stockholm istället. Det hör verkligen inte till vanligheterna och satte oss lite på pottan.

Att hålla socialt avstånd i Stockholm är svårt så vi började fundera på vad vi kunde göra som var rimligt i både avstånd och rekommendation. Det var då jag kom att tänka på Stendörren. Stendörren är ett naturreservat norr om Nynäshamn, lite drygt femtio minuter med bil söder om Stockholm.

Vi passerar skylten varje gång vi kör till släkten och vid något tillfälle blev jag nyfiken och googlade upp det. Sedan dess har jag närt en önskan att åka dit men det har liksom aldrig blivit tillfälle – och vi pratar kanske nio år här. Men så kom Corona och belägrade stan.

Vi packade därför en matsäck och stuvade in alla tre kiddos i bilen och körde.  Det var ganska bitigt i luften (detta var på skärtorsdagen) men det innebar att vi var nästan ensamma. Något som tydligen inte är fallet när temperaturen stiger. Förståeligt för Stendörren är naturen i sin vackraste prakt. Magiskt på så många sätt.

Kommunen har byggt hängbroar mellan de små öarna vilket gör att man kan ta sig mellan dem och dess fantastiska natur. Vill man grilla går det utmärkt, det finns gott om grillplatser och en del av dem är till och med försedda med ved. Skräp sopsorteras i utplacerade återvinningskärl och om nöden tar ut sin rätt finns det ett par utedass att ta sin tillflykt till.

En otroligt härlig utflykt på så många sätt så bor ni i krokarna kan jag varmt rekommendera ett besök. Till och med mina barn var nöjda efter sin obligatoriska gnäll-kvart över att behöva vara ute och gå…

Stendörrens naturreservat 

stendörren
Är inte detta magi så säg?
stendörren hängbro
Guppiga broar tacklas bäst med kepsen för ögonen.
stendörrens naturreservat
Lite D-vitamin var välbehövligt.
Givetvis vill man vara så nära vattnet som det bara är möjligt.
Den lilla var mest entusiastisk av oss alla. Knatade över stock och sten i över två timmar.
Fabriques kanelfläta kan vara det absolut godaste man kan stoppa i sin mun. Helt klart värd sin vikt i guld (smör).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s